Extinderea mărcii în cadrul teritoriilor internaționale

Nu mai reprezintă o noutate faptul că titularul unei mărci poate dobândi protecție pentru toate țările membre UE prin înregistrarea mărcii la nivel european. Există totuși situații particulare când nu prezintă interes întreaga piață europeană, ci doar teritoriile unor anumite state (membre sau nu UE) iar în această ipoteză se pune în discuție extinderea mărcii în cadrul teritoriilor internaționale. De curând, în categoria celor ce nu se încadrează protecției UE s-a alăturat și Marea Britanie, urmare a intervenirii Brexit-ului.

În situația particulară în care obiectivul protecției este asigurarea unor anumite teritorii prin extinderea mărcii, singura modalitate pe care o avem le dispoziție și prin intermediul căreia putem beneficia de avantajele mărcii anterioare este înregistrarea la nivel internațional. Această înregistrare internațională a mărcilor este efectuată printr-o extindere a unei mărci “de bază”, fiind astfel mai potrivit termenul de extindere decât cel de înregistrare.

Extinderea internațională a unei mărci este posibilă numai în situația în care există o marcă anterioară protejată fie la nivel național, fie la nivel european care, ulterior, să fie extinsă către teritoriile desemnate. Oficiul care ar urma să intermedieze întreaga operațiune este OMPI/WIPO (Organizația Modială a Proprietății Intelectuale), ce acționează asemenea unui intermediar între solicitantul extinderii, oficiul unde este înregistrată deja marca și oficiul pentru care este solicitată extinderea. De exemplu, procedura pe care ar urma să o parcurgă o marca națională (înregistrată la OSIM) pentru a fi extinsă în Republica Moldova ar cuprinde, pe scurt, următoarele etape:

OSIM (Marcă Națională) => OMPI (ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A PROPRIETĂȚII INTELECTUALE) => AGEPI (OFICIUL DIN REPUBLICA MOLDOVA)

Întreaga procedură de extindere la nivel internațional diferă în funcție de mai mulți factori, cum ar fi: statele pentru care este solicitată protecția, clasele de protecție ale mărcii, tipul mărcii etc., motiv pentru care costurile aferente unei asemenea operațiuni variază. În egală măsură, inclusiv perioada în care marca va dobândi protecție nu poate fi precizată cu exactitate, dat fiind faptul că fiecare oficiu analizează în mod individual și în conformitate cu legislația internă relevantă cererea de extindere. Procedura implică redactarea mai multor răspunsuri în fața oficiilor relevante, motiv pentru care asistența juridică specializată în cadrul unei asemenea proceduri este mai mult decât necesară.  

Poți urmări articole de interes pentru afaceri pe pagina noastră de LinkdIn și Facebook.

Pentru mai multe detalii, poți lua legătura cu avocații noștri specializați în dreptul proprietății intelectuale.

Distribuie articolul

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *