Ghid ANAF pentru criptomonede

Ghid ANAF pentru criptomonede

Ghid ANAF pentru criptomonede. Reglementarea criptomonedelor nu mai este o noutate în România, subiectul impozitării veniturilor realizate din aceste surse fiind tranșat chiar de la nivelul anului 2019.

Conform celui mai recent material în materie de crypto publicat de ANAF la finalul anului 2021, veniturile realizate de către o persoană fizică din transferul de monedă virtuală reprezintă venituri impozabile și sunt supuse impozitării în conformitate cu dispozițiile Codului fiscal.

În conținutul aceluiași material, autoritatea arată faptul că persoanele care realizează venituri
din transferul de monedă virtuală au obligaţia de a declara aceste venituri prin completarea și depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formularul 212) pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului.

Regula generală este aceea că impozitul pe venit datorat pentru aceste venituri se calculează de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigului realizat, determinat ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare și preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei. În mod excepțional, câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacţie nu se impozitează, cu condiţia ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.

Important de reținut este faptul că, dacă se obțin venituri din transferul de criptomonede cel puțin la nivelul a 12 salarii minime într-un an, persoanele fizice datorează statului contribuție pentru sănătate. Informații de actualitate privind salariul minim pe economie la nivelul anului 2022 pot fi regăsite în conținutul acestui articol.

Plafonul menționat in Ghid ANAF pentru criptomonede nu este limitat doar la veniturile rezultate din criptomonede, vizând venituri din mai multe surse (de exemplu, venituri din proprietate intelectuală – dacă nu sunt impozitate la sursă, chirii, activități agricole etc).

Poți urmări articole de interes pe paginile noastre de LinkdIn și Facebook pentru a fi la curent cu noutățile în plan legislativ.

Distribuie articolul

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *