Majorarea salariului minim 2022
Majorarea salariului minim pe economie 2022. Nu mai este o noutate faptul că, începând cu 1 ianuarie 2022, salariul minim a fost modificat prin majorarea acestuia până la suma de 2.550 lei. Acest lucru, deși aparent simplu, impune două obligații principale în sarcina angajatorilor:
- obligația de a transpune majorarea salariului în raportul angajat-angajator prin modificarea contractelor de muncă (obligație ce avea termen final de realizare data de 31.12.2021)
și
- raportarea obligatorie a acestei modificări in REVISAL, aceasta având termen pentru realizare 20 de zile lucrătoare începand cu 01.01.2022 – practic, data limită ar fi 31.01.2022, termenul limita pentru înregistrarea modificărilor în REVISAL rezultând din dispozițiile Hotărârii de Guvern nr. 905/2017, care prevăd faptul că schimbarea trebuie raportata în maximum 20 de zile lucrătoare de la momentul producerii sale.
Hotărârea Guvernului nr. 1.071/2021 stabilește în conținutul său că, începând cu 1 ianuarie 2022, salariul minim brut în România este de 2.550 lei. De asemenea, un alt aspect interesant este reprezentat de faptul că salariul minim diferențiat pentru studii superioare, care în trecut era de 2.350 lei, dispare începând cu anul 2022.
Dispozițiile art. 17 alin. (5) din Codul Muncii prevăd faptul că „Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (3) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adițional la contract, anterior producerii modificării, cu excepția situațiilor în care o asemenea modificare este prevăzuta în mod expres de lege sau în contractul colectiv de muncă aplicabil.”. Printre elementele vizate de art. 17 alin (3) se numără, bineînțeles, și salariul. Astfel, în ceea ce privește raportul dintre angajat și angajator modificarea trebuie să fie reflectată în scris, termenul fiind 31.12.2021.
Cu privire la modalitatea în care poate opera majorarea salariului minim 2022, în practică există două mari modalități pe care angajatorii le utilizează. Prima ar fi aceea a unei decizii interne a angajatorului care să cuprindă acest lucru, iar cea de-a doua fiind reprezentată de încheierea de acte adiționale distincte pentru fiecare angajat in parte. Pentru siguranță și având în vedere practica relevantă, recomandăm varianta a doua pentru modificarea contractelor de muncă.
Poți urmări articole de interes legate de relații de muncă pe paginile noastre de LinkdIn și Facebook sau pe site-ul nostru.
Pentru mai multe detalii, poți lua legătura cu avocații noști specializați în domeniul dreptului muncii.