Taxe evenimente online 2023
|

Taxe evenimente online 2023

Taxe evenimente online 2023. Organizezi evenimente online? Află ce taxe trebuie să achiți către organismele de gestiune colectivă.

Pandemia cauzată de COVID-19 a destabilizat foarte multe domenii, unele dintre cele mai afectate fiind HoReCa și organizarea de evenimente. Proprietarii de afaceri din aceste domenii au învățat să se adapteze și, cel mai rapid, au reușit să o facă prin reinventarea business-urilor, acestea din urmă având la baza mai nou mediul online. Multe aspecte au rămas nemodificate inclusiv după terminarea pandemiei, acesta fiind și cazul evenimentelor online care în continuare se organizează în acest format.     

Astfel, în acest context, foarte multe business-uri au încercat să exploreze noi variante pentru continuarea activitățîi care să nu implice într-o măsură la fel de mare contactul cu publicul. Organizatorii de evenimente pentru divertisment s-au mutat în mare măsură în mediul virtual prin pregătirea de spectacole, concerte, piese de teatru etc. unde activitatea a fost transferată și transmisă mai departe către public, în principal, prin intermediul serviciilor de streaming.   

Cumva, la prima vedere mutarea activității pare o operațiune simplă, însă, în realitate, există anumite norme legale stricte și relevante care trebuie respectate în ceea ce privește astfel de transmisiuni online.

Vorbim aici de Organismele de Gestiune Colectivă, mai exact UCMR-ADA, care, prin intermediul deciziei nr 97/30.07.2020, când a fost aprobat proiectul UCMR-ADA prin care noțiunea de utilizator a fost redefinită, a hotărât extinderea acestei sfere: “orice persoană care desfășoară activități de organizare a spectacolului, care încarcă sau face disponibil publicului, comunicate la distanță, live sau înregistrat, prin internet sau prin alte mijloace tehnice, către un public care nu este prezent la locul de proveniență al comunicării sau care obține oricare dintre veniturile care fac parte din baza de calcul a remunerației reglementată de prezența metodologie precum și cea care asigura bugetul de cheltuieli”. 

Cu alte cuvinte, extinderea noțiunii utilizatorului a condus la includerea în sfera celor care datorează contribuții a persoanelor/organizatorilor de evenimente online prin intermediul serviciilor de streaming. Obligația, de altfel una naturală, este o consecință normală a faptului că, deși spectacolul sau evenimentul nu are loc în format fizic, în componența acestuia încă se găsesc operele interpreților.

Sarcina achitării acestor taxe în cadrul în care există o coparticipare la organizarea unui eveniment este un aspect care trebuie tratat cu maximă seriozitate având în vedere consecințele care pot conduce inclusiv la eventuale litigii ce au la bază drepturile de autor. De asemenea, aceste aspecte trebuie tratate cu foarte mare atenție în cadrul contractelor încheiate între cei care organizează evenimentul având în vedere că, în concret, vorbim despre documentele care stabilesc persoanele responsabile de plata achitarea taxelor. 

Taxe evenimente online 2023. Pentru a afla ce sunt organismele de gestiune colectivă si cum funcționează aceste entități, te invităm să parcurgi și acest articol.

Poți urmări articole de interes pentru afaceri pe pagina noastră de LinkdIn și Facebook.

Pentru mai multe detalii, poți lua legătura cu avocații noști specializați în proprietate intelectuală.

Distribuie articolul

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *