Malpraxisul medical. Taxa de timbru judiciar.
Malpraxisul medical. Într-o lume a vitezei, în care o secundă îți poate schimba întreaga viață, greșeala a devenit mai mult decât umană, chiar uneori inevitabilă. Problema este că în anumite domenii, precum medicina, această greșeală înseamnă, uneori, chiar o viață umană.
În cadrul prezentului material dorim să aducem în discuție timbrarea unei acțiuni de malpraxis, mai precis ne propunem să clarificăm ipoteza în care nu se impune plata taxei de timbru pentru astfel de acțiuni.
Este important să știm încă de la început faptul că în momentul în care se introduce o acțiune la o instanță de judecată aceasta, de cele mai multe ori, este însoțită de taxa de timbru a cărei valoare este variabilă în funcție de obiectul acesteia.
Interesant este că această obligație a plății taxei de timbru nu este contrară principiului liberului acces la justiție.
Cu toate acestea există cazuri în care taxa de timbru nu trebuie achitată, aceasta fiind situația analizată în cadrul articolului.
Astfel, în cazul în care malpraxisul este însoțit de o infracțiune din sfera dreptului penal, precum s-ar întâmpla în cazul în care pacientul a decedat în urma unei intervenții chirurgicale, nu se percepe o taxă de timbru. Este de subliniat că această prevedere nu trebuie să fie, însă, utilizată cu rea-credință pentru a obține o scutire, precum în cazul în care nu există în Codul Penal respectiva infracțiune sau dacă este incriminată doar cu o anumită formă de vinovăție. Spre exemplu, dacă legea prevede că infracțiunea la care se face referire se poate săvârși doar cu intenție, mai exact într-o ipoteză în care un medic ar fi vrut să-i provoace o vătămare pacientului în timpul operației, iar în cazul dedus judecății fapta medicului este una din culpă, se poate considera că speța concretă nu coincide cu infracțiunea descrisă în norma de incriminare.
În analizarea acestor situații, trebuie avut în vedere și faptul că medicul este obligat față de pacient să fie diligent și prudent, să facă tot ce poate pentru ca intervenția să fie un succes, ceea ce poartă denumirea de obligație de mijloace, însă nu are obligația să asigure în mod efectiv vindecarea pacientului, mai exact nu are o obligație de rezultat. Astfel, dacă medicul a efectuat întreaga procedura corect, ustensilele și substanțele folosite au îndeplinit standardele impuse, dar pacientul a murit, instața va putea constata faptul că medicul nu și-a încălcat vreo obligație.
În toate celelalte cazuri, taxa de timbru în domeniul malpraxisului variază în funcție de obiectul său, mai exact de valoarea în bani a prejudiciului rezultat din actul de malpraxis, trebuind să fie calculată de la caz la caz.
În concluzie, dacă în speța concretă este incidentă și legea penală, fiind vorba de o infracțiune, vestea bună este că nu va fi necesară achitarea vreunei taxe.
Puteți urmări articole de interes pentru afaceri pe pagina noastră de LinkdIn și Facebook.
Pentru mai multe detalii, puteți lua legătura cu avocații noștri specializați în Farma & Medical.
Amalia Stoian – intern