Acordarea zilelor libere pentru sărbătorile religioase
| |

Acordarea zilelor libere pentru sărbătorile religioase anuale

Acordarea zilelor libere pentru sărbătorile religioase anuale. Putem impune salariaților să efectueze concediu de odihnă dacă aparțin unui cult religios legal ale cărui sărbători nu se suprapun cu cele ale cultului creștin-ortodox? Acordarea zilelor libere pentru sărbătorile religioase, altele decât cele acordate în mod normal pentru persoanele care aparțin religiei creștin-ortodoxe reprezintă o provocare pentru angajatori, dat fiind faptul că în mare parte, activitatea societăților este suspendată pentru câteva zile cu ocazia acestor evenimente din calendar.

Există multe cazuri în care angajatorii impun salariaților care se află în aceste situații să efectueze concediu de odihnă însă această practică, deși cumva mai comodă pentru companie în vederea organizării optime a activității, nu este una permisă de legislația în vigoare. Motiv pentru care angajatorii trebuie să acționeze conform dispozițiilor Codului Muncii iar dacă decid să acorde zile libere atât pentru sărbătorile creștin-ortodoxe, în plus față de cele specifice cultului religios de care aparține salariatul, trebuie să gândească un program de recuperare pentru aceste zile libere (art. 139 alin. (31): “salariaţii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creştin, de care aparţin, cât şi pentru alt cult creştin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator”).

Dacă ne raportăm la cultele creștine, este deja cunoscut faptul ca dispozițiile Codului Muncii obligă angajatorii la acordarea de zile libere după cum urmează – art. 139 alin. (21): “pentru salariaţii care aparţin de un cult religios legal, creştin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii se acordă în funcţie de data la care sunt celebrate de acel cult“.

Dacă, în schimb, ne raportăm la cultele religioase legale, altele decât cele creștine, se acordă, conform Codului Muncii, art. 139 alin. (1), două zile libere pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de către cultele respective.

Salariații care consideră că drepturile legale le sunt încălcate se pot adresa autorităților cu atribuții în domeniul relațiilor de muncă, respectiv Inspectoratul Teritorial de Muncă, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și/sau instanțelor competente.

Este important de reținut că nu orice companie poate fi obligată să acorde aceste zile libere. În cazul în care locurile de muncă nu permit întreruperea activității datorită procesului de producție sau specificului activității, angajatorul nu va acorda aceste zile libere. Cu toate acestea, salariaților care lucrează în zilele de sărbătoare legală li se va oferi compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Mai departe, în cazul în care, din motive justificate, nu se acordă aceste zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un sport la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100 % din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul de lucru.

Reamintim zilele libere care vor fi acordate la nivelul anului 2022, conform Codului Muncii:

 • 1 şi 2 ianuarie;
 • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
 • Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui;
 • prima şi a doua zi de Paşte;
 • 1 mai;
 • 1 iunie;
 • prima şi a doua zi de Rusalii;
 • Adormirea Maicii Domnului;
 • 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
 • 1 decembrie;
 • prima şi a doua zi de Crăciun;

Poți urmări articole de interes legate de relații de muncă pe paginile noastre de LinkdIn și Facebook sau pe site-ul nostru.

Pentru mai multe detalii, poți lua legătura cu avocații noști specializați în domeniul dreptului muncii.

Distribuie articolul

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *