2022 Concediul paternal reguli noi
| |

2022 Concediul paternal reguli noi

2022 Concediul paternal reguli noi. În data de 26 august 2022, prin OUG 117/2022, Guvernul a modificat Legea 210/1999 privind concediul paternal, introducând, astfel, o serie de drepturi bine-venite pentru concilierea vieții profesionale cu viața de familie.

Cea mai relevantă schimbare ar putea consta în faptul că perioada concediului paternal este considerată vechime în muncă, ceea ce presupune că aceasta nu mai reprezintă o întrerupere în specialitate sau servicu și urmează să luată în calcul atât în privința pensiei, cat și a șomajului.

Spre deosebire de prevederile vechi, durata acestui concediu este de 10 zile lucrătoare la care se pot adăuga încă 5 zile în cazul în care beneficiarul dreptului de concediu urmează un curs de puericultură. Așadar, perioada maximă ce poate fi acordată nu a fost modificată, ci doar împărțirea zilelor – potrivit legii vechi, se acordau 5 zile lucrătoare la care se adăugau încă 10 zile dacă se putea face dovada urmării cursului de puericultură/

Tot cu titlu de noutate, spre deosebirea de vechea legislație, prelungirea cu 5 zile a concediului paternal se acordă salariaților-tați pentru fiecare nou-născut, nu doar pentru primul născut. Salariatul care a absolvit cursul de puericultură nu este obligat să-l refacă pentru fiecare nou-născut, putând folosi același certificat de absolvire pentru a obține prelungirea concediului cu 5 zile.

Începând cu data de 29 august 2022, salariații care ar vrea să beneficieze de concediu paternal sunt obligați să depună o cerere în acest sens, ce trebuie însoțită de o copie a certificatului de naștere a copilului din care să rezulte calitatea de tată a solicitantului. Această cerere se aprobă de către angajator, iar concediul se acordă în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului.

De asemenea, similar cu cei care se află în concediu de creștere a copilului, salariații aflați în concediu paternal nu pot fi concediați – prevedere nouă a cărei nerespectare ar putea atrage o amenda între 3.000 și 10.000 de lei. Cu toate acestea, interdicția nouă nu se aplică în cazul reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului.

Prin OUG 117/2022, Guvernul a introdus și obligația expresă pentru angajatori de a aproba concediul paternal. În situația in care cererea de concediu este refuzată, angajatorii riscă aplicarea de sancțiuni din partea inspectorilor de muncă, sub formă de amenzi cuprinse între 4.000 si 8.000 lei.

2022 Concediul paternal reguli noi. Mai mult decat atât, referitor la acest nou drept, s-a stabilit si obligația angajatorilor de a informa angajații cu privire la posibilitatea de a beneficia de concediu paternal, cu precizarea că neîndeplinirea acestei obligatii ar putea atrage sanctiuni în formă de amenzi intre 4.000 si 8.000 de lei.

În final, menționăm și faptul că este sancționabil și tratamentul discriminator față de cei care se află ori s-au aflat în concediu parental. Este vorbă de o sancțiune contravențională, atunci când după terminarea concediului angajatorul încalcă obligația de a-l primi înapoi pe salariat sau acesta din urmă este supus unui tratament nefavorabil.

Poți urmări articole de interes legate de relații de muncă pe paginile noastre de LinkdIn și Facebook sau pe site-ul nostru.

Pentru mai multe detalii, poți lua legătura cu avocații noști specializați în domeniul dreptului muncii.

Av. Aleksandra Marinova – OTD Lawyers

Distribuie articolul

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *